Θεώνη Πολίτη: Pilates και θεραπεία…

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την διαφορά του θεραπευτικού Pilates σε σχέση με το μη θεραπευτικό…(?)
Να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες ή καλύτερα να επαναπροσδιορίσουμε γιατί κάποιος να κάνει Pilates.

Όποιος διαβάσει τη βιογραφία του Joseph Hubertus Pilates θα κατανοήσει ότι η ανάγκη του να αντιμετωπίσει τη ραχίτιδα, το άσθμα και τα ρευματικά του σε μία ηλικία τόσο ιδιαίτερη όσο η εφηβεία, ήταν το κίνητρο του για να δημιουργήσει σε βάθος χρόνου και μέσα από τις σπουδές και την παρατήρηση, αυτό το εξαιρετικό και ολοκληρωμένο σύστημα εκγύμνασης που σήμερα έχει βρει θαυμαστές και υποστηρικτές από όλο τον φάσμα του αθλητισμού όσο και του χορού και όχι μόνο.
Όπως το αποτύπωμα μας είναι μοναδικό έτσι και το σώμα μας είναι διαφορετικό εξαιτίας όχι μόνο της καθημερινότητας που βιώνουμε και της ρουτίνας αλλά και του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας.
Αυτό λοιπόν είναι αρκετό για να καταλάβουμε ότι ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες τόσο στο ασκησιολόγιο που θα δομήσουμε όσο και τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε τον ασκούμενο μας.
Τα λεγόμενα «χρόνια σύνδρομα» ή «χρόνιοι πόνοι» δεν είναι τίποτα άλλο από κακή χρήση ή επαναλαμβανόμενη κίνηση που προκύπτει σε βάθος χρόνου και σχετίζεται άμεσα άλλα και γενικότερα με την καθημερινότητα μας π.χ υπάλληλοι γραφείων, χρήστες pc, μαθητές, φοιτητές, νοικοκυρές κτλ.
Αν λοιπόν οι δυσκολίες και οι καταπονήσεις που προκύπτουν μέσα από τέτοια καθημερινότητα δε χρίζουν θεραπείας και άσκησης…;
Άρα ξεκινάμε, καταλήγοντας ότι το Pilates ήταν και παραμένει στη βάση του, θεραπευτική άσκηση.
Ο κάθε άνθρωπος ,το κάθε σώμα, χρειάζεται επαναπροσδιορισμό προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής που αφορά την καθημερινότητα μας και όχι μόνο.
Μέσα λοιπόν από ένα στοχευόμενο ασκησιολόγιο που αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την δυσκολία ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, το Pilates λειτούργει θεραπευτικά και επαναφέρει το σώμα προκειμένου να ξαναβρεί ευκολία στην κίνηση, σφρίγος και ελαστικότητα.
Οι Pilates instructors οφείλουν να γνωρίζουν με ποιο τρόπο/ασκησιολόγιο θα μπορέσει ένα σώμα να επανακάμψει και αυτό σίγουρα χρειάζεται χρόνο, σπουδή και εμπειρία. Όλοι από κάπου, κάποτε ξεκινήσαμε. Συνοψίζοντας, λοιπόν, το Pilates είναι θεραπευτικό και αργά και σταθερά προετοιμάζει τον ασκούμενο να μπορεί να υποστηρίξει ασκήσεις ιδιαιτέρων απαιτήσεων και υψηλού επιπέδου δυσκολίας, αν και εφόσον στην έναρξη της εκγύμνασης στοχεύουμε στη βελτίωση των συγκεκριμένων και κατά περιπτώση, προβλημάτων.
Και θα κλείσω με μία φράση του δημιουργού της μεθόδου Pilates … είμαστε τόσο νέοι όσο νέα είναι η σπονδυλική μας στήλη!!!

  • Η Θεώνη Πολίτη είναι Pilates Master trainer στο PilatesForAll και ARTactionPilates είναι επίσης Bowtech & Reflexology Instructor και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στο Ελληνικο σωματείο Pilates επι τεταετία.

πηγη: http://www.irafina.gr/theoni-politi-pilates-ke-therapia/

Studios

Newsletter